Betegjog

Pszichiátriai páciensek jogai

 

Nagyon sok telefonhívást kapok kétségbeesett hozzátartozóktól, akik arra szeretnének megoldást találni, hogy szeretteiket pszichiátriai rendelésre eljuttassák, miközben a problémás személy nem akarja elfogadni, hogy neki pszichiátriai segítségre van szüksége.

Egyetlen esetben lehet kényszer-gyógykezelést elrendelni, ha a páciens bizonyítottan ön, vagy közveszélyes. Ebben az esetben a háziorvoshoz, illetve a területileg illetékes pszichiátriai szakrendelőhöz, vagy kórházhoz kell fordulni. A kórházi pszichiátriai osztályon egy „azonnal ítélő” bírósági eljárás keretén belül, egy kihelyezett orvos-szakértő jelenlétében döntik el, hogy szükséges-e a kényszergyógykezelés. Amennyiben igen, mert veszélyeztető állapotot ítélnek meg, a pszichiátriai betegnek bent kell maradnia a kórházban akarata ellenére is. Amennyiben a bíróság és a független orvos-szakértő a pácienst nem találja ön, vagy közveszélyesnek, akkor elbocsátja a fekvőgyógyintézetből. Javasolhat további kezelést, de ez nem kötelező érvényű. Kizárólag a bíróság rendelheti el a kötelező gyógykezelést.

Sajnos hiába észleli a hozzátartozó vagy barát szerettének szenvedését, a körülötte kialakuló zűrzavar mértékének növekedését, vagy teljesítményének csökkenését, csak abban az esetben lesz hatékony a segítségnyújtás, ha azt a páciens el tudja fogadni. Kérni, adni és elfogadni egyenlő mértékben meg kell tanulni, tehát, a segítséget  el kell tudni fogadni. Szenvedni kell  ahhoz, hogy a páciens motivált legyen a változásra, adott esetben életének megváltoztatására. Akarata ellenére senkin nem lehet segíteni. A változás munka, amihez erős motivációra van szükség. A legfőbb motiváló tényező a szenvedés. Hiába szenved a környezet, a hozzátartozó, amíg a páciensben nincs meg az elhatározás, a legtöbb terápia kudarcot fog vallani.

Nagyon nagy szeretettel lehet kiépíteni azt a bizalmat a lelki betegek felé, ami eljuttatja a hozzátartozót oda, hogy hiteles legyen számára, és el tudja fogadni azt a tanácsot, miszerint szakemberhez kellene fordulni a problémák hatékonyabb megoldására.

Természetesen a hozzátartozóknak is tartok konzultációt, hogy segíthessem őket abban, hogy megtanulják  a lelki problémákkal küzdő szeretteikkel való hatékonyabb kommunikációt.