Depresszió

Ahány ember, annyi arca. Mi a depresszió? Mikortól gondolhatom, hogy a rossz hangulatom, nem csak múló szeszély, vagy rossz kedv, hanem depresszió? Honnan tudom, hogy a depresszióm külső segítséget igényel-e? Mit tegyek ha nem csak depressziót, de időszakosan kitörő jókedvet, vagy érthetetlen dühöt is érzek magamban? Hogy kezeljem a környezetem visszajelzéseit ha depressziós vagyok? Elfogadjam-e hozzátartozóimtól, ha arra akarnak rávenni, hogy szakemberhez forduljak, mert depressziósnak vélnek? Mit tegyek ha a depresszió megakadályoz abban, hogy elvégezzem a munkámat? Rossz ember vagyok-e ha az utóbbi időben nem tudom úgy szeretni a számomra legfontosabb embereket mint eddig? Kell-e félnem a megbolondulástól? Együtt járhat-e a depresszió azzal az élménnyel, hogy kívülről látom magam?

Ha depressziós vagyok, van-e a gyógyszeres terápián kívül más lehetőségem is a tüneteim enyhítésére? Depresszió esetén előfordulhat-e, hogy hirtelen, szinte az egyik napról a másikra, mindent szürkének, érdektelennek látok? Lehetséges-e, hogy a depressziót őseimtől örököltem? Kialakulhat-e depresszió, mert traumákkal telített gyerekkorom volt? Járhat-e együtt depresszióval szorongás,alvászavar, vagy egyéb lelki betegség? Tünete lehet-e a depressziónak a halálvágy, vagy öngyilkosság? Miért van az, hogy a reggeli órákban rosszabbul érzem magam? Depresszió része-e, hogy kerülöm az embereket, hogy nem szívesen mozdulok ki otthonról?

Mit kell tudnom a depresszió kezelés lehetőségeiről, akár a gyógyszeres, akár a pszichoterápiás vagy a kettő ötvözetét választom? Ha a gyógyszeres kezelés mellett döntök, mert depressziós vagyok, meddig kell azt szednem? Mi szerint kell elhagynom a gyógyszereket? Mi szerint választok gyógyszert a pszichiáterem segítségével? Milyen terápiás lehetőségeim vannak, ha depressziós vagyok? Milyen életvezetési változásokat kell eszközölnöm ha depressziósnak érzem magam? Mikor múlik el a depresszióm? Ugyan olyan leszek-e, mint a depresszió előtt? Miért pont most lettem depressziós?

Ennyi és még sok száz kérdés merül fel ha depressziós lett. Nagyon fontos, hogy ezekkel a kérdésekkel ne maradjon egyedül, hiszen a betegség nem bűn. Inkább kérje ki egy Ön számára is elfogadható szakember véleményét. A nehézségeinket akkor tudjuk legyőzni, ha szembenézünk velük.

Posted in Hírek | Tagged | Leave a comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük