Hipnózis

A szó, a görög hypnos = alvás szóból ered. Jobban preferálom a módosult tudatállapot kifejezést, mert az talán kevesebb „mágiát” feltételez. A terápiás folyamatok serkentésére használható kiegészítő pszichoterápiás módszer. A hipnotizált személy a hipnotizőr szuggesztióinak hatására egy fokuszált koncentráció állapotába kerül, melynek következményeképpen bizonyos érzékelések kihangsúlyozódnak, illetve eltompulnak. A módszer eredményessége a páciens hipnabilitásán is múlik.

Főleg a Leuner által kidolgozott katatim imaginatív képélmény módszerét használom. Különféle hívóképek hatására, olyan tudattalanban rejlő konfliktusanyag kerülhet a felszínre, ami egyébként a tudat számára elzárt. A módszer segítségével a rejtett problémák feldolgozásra, illetve interpretálásra kerülhetnek, ezzel egy jobb funkciót biztosítva a páciens számára.

A terápia hetente 1-2 alkalommal 50 perces óra keretében zajlik. A kezelés időtartama a páciens problematikájától, annak súlyosságától, illetve a terápiás céltól függ.

Előfordulhatnak olyan pszichés állapotok és kórképek, amelyekben a hipnózis kifejezetten ellenjavallt.

A módszer főleg személyiségzavarok, szorongásos kórképek, depresszió, önértékelési problémák, pszichoszomatikus betegségek esetén eredményes.